Ventileren of verluchten?
Wanneer de lucht binnen een gebouw merkelijk vervuild is kunt u de ramen openzetten om de ruimte te verluchten. Een groot volume aan verse lucht komt dan binnen, waardoor de concentratie aan vervuiling zoals CO2, vocht en andere chemische en organische stoffen aanzienlijk daalt. Deze verlaging is echter tijdelijk en het verluchten zelf dikwijls ongewenst wegens het buitenklimaat of de omgeving. Een goede ventilatie houdt de luchtkwaliteit stabiel op een gezond niveau en doet dit onopgemerkt: stil en zonder impact op de temperatuur.
Welke ventilatie kies ik?
Voor u als gebruiker van het systeem zijn vooral drie zaken belangrijk.
-
Het systeem moet zijn functie goed doen. De debieten moeten goed gekozen en correct afgesteld zijn, de bediening en automatische regeling moet goed werken. Het systeem moet voldoende krachtig zijn om een gezond binnenklimaat te kunnen garanderen.
-
De afwerking moet mooi zijn. Het toestel moet zo compact mogelijk geplaatst zijn, de leidingen netjes weggewerkt, de ventielen mogen niet storen en kunnen waar mogelijk ingewerkt worden.
-
De werking moet stil zijn. Er moeten een aantal maatregelen worden genomen om u van zoveel mogelijk akoestisch comfort te voorzien.
Verschillende systemen
In hedendaagse woningen, waarbij isolatie en luchtdichtheid een grote rol spelen, wordt steeds op een gecontroleerde manier geventileerd. Er zijn steeds één of meerdere ventilatoren aanwezig. Lucht wordt uit vochtige ruimten weggetrokken (Extractie: Badkamer, Keuken, Toilet, Wasplaats,...) en verse lucht wordt in droge ruimten ingeblazen (Pulsie: Leefruimte, Slaapkamers, Bureau,...)
-
Is er enkel een ventilator die de vervuilde lucht op een centraal punt naar buiten brengt, spreekt men over een 'Systeem C'.
-
Worden zowel de afgevoerde als de toegevoerde lucht gecontroleerd, en zijn er dus twee ventilatoren in het toestel, spreekt men over een 'Systeem D'.
Voor- en nadelen Systeem C
De prijs van de installatie is relatief goedkoop omdat er geen mechanische luchttoevoer nodig is. Dit vertaalt zich namelijk in een goedkoper toestel, en slechts de helft van het aantal doorvoeren, boringen en ventielen. Daarnaast is het onderhoud beperkter in vergelijking met systeem D en neemt het vaak ook minder plaats in, gezien er enkel afvoerbuizen nodig zijn.
​
De toevoer van verse lucht is echter moeilijk te regelen, wat een onregelmatig binnenklimaat met zich meebrengt. Tijdens de wintermaanden kan de koude lucht zorgen voor een snelle afkoeling van de kamers. Tijdens de zomermaanden zullen kamers ook sneller opwarmen door de natuurlijke luchttoevoer. Tot slot is de toevoer van lucht ook afhankelijk van de weersomstandigheden.
​
De toevoerroosters boven de ramen hebben een minder goede isolatiewaarde waardoor het een invloed heeft op het K-peil en het energieverlies. Bovendien bestaat de mogelijkheid van lawaaihinder via de toevoerroosters.
Ook wordt de toegevoerde lucht niet gefilterd. Dit kan hinderlijk zijn indien u bijvoorbeeld langs een drukke baan woont, of last heeft van hooikoorts.
Voor- en nadelen Systeem D
De luchtkwaliteit bij ventilatiesysteem D is optimaal, aangezien het hierbij gaat om een compleet gecontroleerde ventilatie. Het is dan ook erg geschikt voor mensen met allergieën, omdat de vochtige en vervuilde lucht onmiddellijk afgevoerd wordt en de toegevoerde lucht gefilterd wordt.
​
Een ander groot voordeel van dit ventilatiesysteem is de mogelijkheid tot warmterecuperatie. Hierdoor is het systeem met warmteterugwinning een stuk energiezuiniger en dus goedkoper in gebruik dan systeem C.
​
Een goed gedimensioneerd D systeem is enkel hoorbaar op de allerhoogste stand. Er kan echter geen lawaai van buitenaf naar binnen komen.
​
De D-systemen die wij installeren voldoen aan alle strikte Belgische normen in alle mogelijke weersituaties.
Referenties
Hiernaast kunt u enkele foto's van opgeleverde projecten in woonhuizen zien.
​
Deze installaties werden uitgevoerd bij nieuwbouw, renovatie of wanneer de woning reeds bewoond werd.
Wanneer dit van toepassing was, werd er ook voor een ventilatie-prestatieverslag gezorgd.
​
Informeer wat bij u de mogelijkheden zijn.
0456 30 62 46